Dit is waarom je een waterpomp moet hebben

Dit is waarom je een waterpomp moet hebben

Warmtepompen verbruiken weinig energie. Een gemiddelde pomp produceert 3 tot 5 keer zoveel energie als er wordt verbruikt. Door middel van een warmtepomp verbruik je dus veel minder energie dan met een normale installatie die op stookolie of gas werkt. Hoeveel energie je kunt winnen is afhankelijk van de technische specificatie van de pomp, of je woning goed geïsoleerd is, wat de energiebron is en het afgiftesysteem. Meer over de voordelen van warmtepompen lees je in deze blog.

Milieuvriendelijk

Verwarming en Airconditioning is in woningen en andere gebouwen de grootste bron van CO2. Omdat je met een warmtepomp 3 tot 5 keer zoveel energie kunt produceren in verhouding tot het verbruik, daalt de CO2 emissie in verhouding. Een warmtepomp is namelijk CO2-neutraal. Wanneer deze met andere hernieuwbare energie wordt gecombineerd, dan je zelfs nul emissie krijgen. Dit kan met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Terugverdientijd van warmtepompen

Je moet natuurlijk betalen voor de installatie van de warmtepomp, maar daarna kun je elk jaar op je energierekening besparen. Wanneer je renoveert, dan kun je voor de installatie van de pomp een beroep op premie doen. Hiermee kun je je investering nog sneller terugverdienen. Dit geldt ook voor de nieuwbouw. Door middel van een warmtepomp kun je het E-peil een groot stuk naar beneden krijgen. Je komt in aanraking voor een premie als je een doorlopend project hebt die een lager E-peil haalt dan wettelijk verplicht is. Je kunt dan ook een korting op de onroerende voorheffing krijgen.

Je woning wordt meer waard

Als je je woning wilt verhuren of verkopen, dan kan de warmtepomp daar een positief effect op hebben. Vanuit de overheid is er een EPC-certificaat die verplicht is wanneer een woning verhuurd of verkocht wordt. Huurders en kopen houden echter steeds meer rekening met de energieprestaties van een woning of appartement. Een warmtepomp kan daarom een belangrijke invloed hebben op de verkoop of verhuur van de woning. De woning stijgt daarom dus in waarde, want hij heeft een positieve impact op de verkoopbaarheid van het huis.

Geschikt voor in de toekomst

Het klimaatbeleid wordt steeds verder aangescherpt, waardoor overheden steeds strengere eisen stellen aan gebouwen en huizen. CO2-emissies zijn hierbij een groot probleem. Het is dan niet gek dat elektriciteit ook wel de energiebron van de toekomst genoemd wordt. Met een warmtepomp ben je op de toekomst voorbereid, ook als je in de toekomst wilt gaan renoveren. Nieuwbouwwoningen en gerenoveerde woningen moeten namelijk aan strenge eisen voldoen op het gebied van milieu, zoals de Energieprestatie en Binnenklimaateisen. Met een warmtepomp kun je aan deze eisen voldoen en ook nog eens op je stookkosten besparen.

Warmtepompen zijn onderhoudsvriendelijk

In tegenstellingen tot warmtebronnen die op stookolie of gas werken, heeft een warmtepomp weinig onderhoud nodig. Aan een warmtepomp komt geen enkele verbranding te pas, waardoor je er niet veel aan hoeft te doen behalve af en toe checken dat alles nog soepel loopt. Vandaar dat hij minder gevoelig is voor onderhoud dan systemen die op fossiele brandstoffen werken. Als je een warmtepomp wilt aanschaffen die een compressor heeft en op aardgas werkt, dan kan de afvoer via een buitenmuur plaatsvinden. Je hoeft hiervoor dus niet per se een schoorsteen te hebben.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *