Heeft een mat buiten wel zin?

Heeft een mat buiten wel zin?

Je ziet vaak een mat liggen voor de deur van huizen en bedrijven. Sommigen zijn nog een beetje schoon, maar veel ervan zijn erg vies en daar bovenop lijken ze altijd ook nog eens kletsnat te zijn. Je hebt het gevoel dat alles wat op deze mat ligt gewoon naar binnen gelopen wordt en dat hij er eigenlijk maar voor niks ligt! Zou dit echt zo zijn, heeft een deurmat buiten dan echt geen zin?

De functie van een mat buiten

Het antwoord is natuurlijk: Nee, een deurmat buiten heeft wel degelijk zin. Buitenmatten hebben wel vaak een andere functie dan een mat die binnen in huis of in een bedrijf liggen. Waar een deurmat binnen vaak ervoor zorgt dat het vocht en kleiner vuil opneemt heeft een buitenmat een andere werking. Als een mat buiten blijft komt hij het beste tot zijn recht als hij gebruikt wordt om het grootste vuil van de schoenen af te halen. Daardoor is het materiaal waarvan een buitenmat gemaakt vaak ruwer dan een mat die binnen ligt.

Soorten matten voor buiten

Er zijn enkele verschillende soorten deurmatten die vaak buiten te vinden zijn. Een deurmat buiten is zoals net genoemd dus gemaakt van wat ruwer materiaal. Denk hierbij aan rubber, harde kunststoffen en zelfs metalen. Vaak heeft een buitenmat een borstelende werking zodat het hardnekkig vuil van de schoenen af kan halen. Een soort buitenmat heet bijvoorbeeld een spaghettimat, deze heeft borstelende haartjes van kunststof. Dit soort matten zijn er ook met stalen haartjes, deze worden vaak in de bouw gebruikt. Ook matten gemaakt van rubber kunnen vaak buiten gevonden wegens hun waterafstotende kwaliteiten. Door de frictie tussen de zool en het rubber komt het vuil los van de schoen. Over het algemeen wordt een buitenmat ook wel een schoonloopmat genoemd.

Deurmatten vullen elkaar aan

Voor sommigen is alleen een buitenmat genoeg om het huis of het bedrijf schoon te houden, het kleinere vuil maken zo op andere manieren schoon of de schoenen komen niet verder dan de hal. Het is echter ook een goede optie om zowel buiten als binnen een deurmat neer te leggen. De twee vullen elkaar namelijk aan. Waar een buitenmat, de schoonloopmat, het grootste vuil tegenhoudt pakt een binnenmat, ook wel een droogloopmat genoemd, de draad op waar de buitenmat is geëindigd. Het haalt het vocht en het kleinere vuil van de schoenen weg wat overgebleven is na de eerste schoonmaakronde buiten. Door de twee te combineren hou je zoveel mogelijk vuil buiten de deur.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *