Hoe houd je een zwembad in de tuin schoon?

Hoe houd je een zwembad in de tuin schoon?

We komen steeds vaker een zwembad in de tuin tegen. Van een klein tot een groot bad: het waterplezier in eigen tuin is om van te genieten. Hierbij is het wel belangrijk dat je het zwembad goed onderhoudt en schoonmaakt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Hieronder delen we onze tips!

Chloor in het zwembad

Chloor is een uitstekende reiniger in een zwembad. We kennen het allemaal wel: ook in grote, openbare zwembaden en buitenbaden wordt chloor gebruikt. Bij je zwembad in de tuin kun je dit tevens toepassen. Zwembad chloor ontsmet het water: zo blijft het bad schoon. Je kunt chloortabletten gebruiken, die je in het zwembad gooit. Ook chloordrijvers zijn een optie. Let altijd op de precieze hoeveelheid, aangezien je absoluut wilt voorkomen dat er te veel chloor in het bad terechtkomt. Het zwembad schoonmaken met chloor is trouwens zowel belangrijk bij grote zwembaden als bij kleine zwembaden zoals een Plunge Pool. Hygiëne telt altijd mee! Met teststrips voor zwembaden kun je controleren of je genoeg chloor in het bad hebt gestopt: hiermee meet je het chloorgehalte of de pH-waarde.

Zwembadpomp

In grotere zwembaden heb je baat bij een zwembadpomp. Zo’n pomp filtert het vuil uit het bad. Ook draagt de pomp bij aan een goede watercirculatie. Kies idealiter voor een zwembadpomp met een goed vermogen, zodat het vuil met veel kracht wordt opgenomen.

Groter vuil verwijderen

Groot vuil moet je tevens uit het bad halen. Denk aan bladeren of insecten. Met een schepnetje haal je dit eruit. Ook kiezen veel mensen voor een handstofzuiger of een automatische zwembadrobot. Reinig van tijd tot tijd tevens de wanden en bodem met een geschikte borstel of spons. Als je dit netjes bijhoudt, valt het werk mee.

Zwembad afdekken

Is het zwemplezier voor de dag voorbij? Vergeet nooit om het zwembad af te dekken. Zo voorkom je namelijk dat er veel vuil in het bad terechtkomt – van takken tot insecten. Dit kun je sowieso iedere avond doen, maar idealiter ook tussendoor overdag. Het is een kleine moeite, en het maakt dat je het bad minder vaak grondig hoeft te reinigen. Er zijn speciale afdekzeilen voor te vinden, om het zwembad vakkundig af te dekken.

Plaatsing zwembad

Er komen altijd wel bladeren en takjes in een zwembad terecht: je ontkomt er bijna niet aan. Toch kan de standplaats van het bad een grote rol spelen bij de hoeveelheid troep in het bad. Zet je het zwembad direct onder of naast een boom of struik? Dit is niet altijd een slim idee. Je moet zo namelijk veel vaker met het netje aan de slag. Denk na over een tactische plaatsing van het zwembad in de tuin.

Voetenbadje

Een laatste simpele tip, die veel verschil maakt: plaats een voetenbadje bij het zwembad. Zo stapt niemand met vieze voeten het bad in – en blijft het zwembad dus langer schoon. Zo’n voetenbadje is toch wel een stukje eenvoudiger om regelmatig even te verversen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *