Welke lamp voor welke ruimte?

Welke lamp voor welke ruimte?

De ene lamp is de andere niet, dat moge duidelijk zijn. Waar een klein schemerlampje perfect is om op je nachtkastje te zetten, zodat je in gedimd licht toch nog wat kan lezen bijvoorbeeld, is hij een stuk minder geschikt om je woonkamer mee te verlichten of om in de badkamer te plaatsen. Dat is allemaal logisch, en zelfs iets waar we nauwelijks bewust over nadenken als we een ruimte inrichten. Toch kan het geen kwaad om nog iets bewuster met onze verlichting om te gaan. Een goede lamp kan een ruimte namelijk maken, terwijl een verkeerd uitgekozen exemplaar de boel juist kan breken.

Kijk naar de functionaliteit

Het belangrijkste wat een lamp moet doen, is een ruimte verlichten. Puur functioneel dus. Als we het alleen van daglicht moesten hebben, zouden we een groot deel van een etmaal weinig kunnen zien in ons huis, en dat is niet handig. Vandaar de uitvinding van de lamp, simpelweg om een praktisch probleem weg te nemen.

Ga je op zoek naar een lamp voor een bepaalde ruimte, dan is je startpunt de functionaliteit ervan. In hoeverre kan de lamp de ruimte verlichten op de manier die jij in gedachten hebt? Wil je een lamp in je woonkamer die met één druk op de knop de hele ruimte verlicht, of zoek je juist meerdere lampen die allemaal een stukje verlichten? Leent een ruimte zich vooral voor een plafondlamp, omdat deze het licht goed kan verspreiden en weinig ruimte in beslag neemt, of is een staande lamp of een wandlamp juist de beste keuze?

Denk ook aan de sfeer

Natuurlijk doen lampen tegenwoordig meer dan alleen een ruimte verlichten, zodat we hem praktisch kunnen gebruiken. Ze zorgen ook voor een groot deel van de sfeer in ons interieur. Een te felle, kille lamp kan zelfs een knus interieur in een ongezellige, zakelijke ruimte veranderen, terwijl een te zachte bureaulamp ons nu niet echt in de stemming brengt om eens even flink aan het werk te gaan in de studeerkamer. Let daarom altijd goed op de helderheid en tint van een lamp, en denk goed na over waar je hem plaatst. Een lichtje laten schijnen op de mooiste hoekjes of voorwerpen in je kamer is altijd een goed idee!

Steeds meer keuzes in gebruiksgemak 

Tenslotte kun je ook nog beslissen hoe je een lamp wilt gaan bedienen. Wil je hem aansluiten op een centraal lichtknopje, waarvan er in de meeste ruimtes in een woning eentje aanwezig is? Of juist individueel bedienen met een schakelaar? Je lampen bedienen via een app of zelfs op basis van vastgestelde beweging kan ook. Kijk goed naar wat jij voor deze ruimte makkelijk vindt, en maak de keuze die daarbij past.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *