Tips om jouw kind creatief te houden

Tips om jouw kind creatief te houden

Je kent het wel, je kind zit urenlang op zijn beeldscherm te kijken naar simpele filmpjes op streamingdiensten of op social media. Tijd voor verandering! Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Waar een wil is is een weg, denken de meeste kinderen. Toch is het belangrijk om als ouder te blijven aansturen op de creatieve ontwikkeling van jouw kind.

In deze blog geven we een aantal tips die je zou kunnen toepassen om dit te helpen ontwikkelen

Kloktijden

Nu op je telefoon? prima maar dan over een uur wat anders. Wanneer je dit soort regels consequent toepast, helpt dat in het proces naar je doel; het ontwikkelen van je kind haar of zijn creativiteit. Natuurlijk is het vaak makkelijker toe te passen wanneer je kind nog erg jong is dat wanneer het begint te puberen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter.

Als het gaat om alternatieven na een bepaalde tijd kun je denken aan een puzzel of een creatief spel aan tafel. Ook een interessant gesprek kan soms nuttig zijn.

Alternatieven

Wanneer je uitgespeeld of uitgepraat bent, kan het soms ook goed zijn om naar buiten te gaan. Buiten zijn er altijd andere prikkels dan binnen in huis, het is in die zin altijd vernieuwend. Wanneer je een jonger kind hebt kun je bijvoorbeeld samen een hut bouwen. Wanneer je wat ouder zijn kun je bijvoorbeeld gaan fietsen en je kind de route laten bepalen. Een andere optie is om kindergereedschap aan te schaffen voor je kleintje. Je kind kan zo op creatieve wijze aan de slag met zijn of haar bouwprojecten. Wanneer je zelf creatief blijft in het bedenken van alternatieven kan dit uiteindelijk voordelig werken voor beide partijen

Belonen

We zijn vaak snel geneigd naar het geven van straf  of boos te worden wanneer kinderen niet doen wat we willen. Toch kan het beter zijn om vanuit een kalme houding te vertellen wat het kind het oplevert wanneer het naar jouw vraag om iets anders te doen luistert.

Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de toestemming of te kiezen wat je gaat eten in het weekend. daarnaast is het ook belangrijk om te vertellen waarom je het kind iets anders laat doen. Wanneer je uitlegt dat het het brein en de creativiteit van het kind bevorderd, kan het hier misschien eerder begrip voor opbrengen dan wanneer het voelt dat je het doet om het kind te pesten.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *