Laat je biertje nog lekkerder smaken door het juiste bierglas te gebruiken

Laat je biertje nog lekkerder smaken door het juiste bierglas te gebruiken

Drink je bier? Weet je in welk glas je het moet serveren? Zo niet, lees dan verder! Toen ik voor het eerst bier begon te drinken, dronk ik het gewoon uit elke beker die voorhanden was. Maar nadat ik op een blogbericht stuitte over hoe de vorm en grootte van je glas de smaak van je drank kunnen beïnvloeden, ben ik beter gaan opletten welk soort glas je voor verschillende bieren gebruikt. Kiezen tussen een IPA of een stout is veel gemakkelijker als je je ervan bewust bent dat de IPA meestal in een 330ml fluitje geserveerd wordt, terwijl stouts meestal in tulpenglazen van 330ml geschonken worden. Het volgende artikel leert je alles wat je moet weten over het kiezen van het juiste bierglas.

Welk bierglas hoort bij welk biertje?

Verschillende bieren hebben verschillende smaken en bij elk van deze smaken passen verschillende bierglazen om de smaak volledig tot zijn recht te laten komen. Hier zijn de verschillende soorten bierglazen en welke bieren daar het beste bij passen:

  • Pilsglas: dit type glas versterkt de smaak van een pils of ander licht bier.
  • Weizen-glas: dit glas wordt gebruikt voor gistrijk Beiers tarwebier.
  • Bierpul: dit is een glas met zijhengsel dat meestal een taps toelopende kom heeft en wordt gebruikt voor het serveren van Berliner weisse (een zuur tarwebier) en Gose (een zuur Duits tarwebier). Het weizenglas werkt ook goed voor deze bierstijl.
  • Engelse pint: zeer vergelijkbaar met de stange, kan het worden gebruikt voor het presenteren van Engelse ales zoals milds en bitters.
  • Snifter: dit glas wordt gebruikt voor sterke bieren zoals barley wines of imperial stouts vanwege het grote oppervlak waardoor je alle smaken in je bier kunt ruiken.
  • Tumbler: ideaal voor het serveren van porters en Irish dry stout. De tumbler heeft een stevige bodem zonder rondingen of omgebogen randen. Het werkt ook goed voor het serveren van stouts en porters die sterker zijn dan gemiddeld, maar niet te zwaar.
  • Pokal: dit is een hoog glas met een naar binnen gebogen rand dat wordt gebruikt voor bocks (doppelbocks). De naar binnen gebogen rand versterkt de moutsmaak van het bier. 
  • Weizenbockglas: dit is een speciaal glas dat wordt gebruikt voor het serveren van weizenbocks. Het is vergelijkbaar met het weizenglas, maar het heeft een licht gebogen kom en een hogere bodem. De grotere hoogte van het glas zorgt ervoor dat er meer schuim op het bier komt.

Welke invloed heeft het bierglas op het bier?

Het soort glas speelt een grote rol in hoe je bier smaakt. Het kan een bepaalde smaak versterken of wegnemen, afhankelijk van het glastype. Bijvoorbeeld, een pils geserveerd in een snifter zal meer koolzuur en schuim hebben dan wanneer het geserveerd wordt in een weizen glas. Het weizenglas versterkt de smaak van banaan en kruidnagel omdat het aan de bovenkant breder is dan aan de onderkant, waar het bij pilsners hoger is. Zoals je kunt lezen heeft het glas veel invloed op de smaak. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *