Het combineren van je diner met de juiste wijn in een restaurant

Het combineren van je diner met de juiste wijn in een restaurant

Wijn combineren met eten is een kunstvorm. Er zijn veel wijnsoorten die goed passen bij verschillende soorten gerechten, maar het vergt wel de nodige kennis en ervaring om de juiste wijn bij het juiste gerecht te vinden. Deze blogpost geeft jou enkele suggesties over hoe je wijn kiest in een restaurant, zodat je nog meer van jouw maaltijd kunt genieten!

Het dilemma: welke wijn kies je bij welk gerecht?

Wanneer wijn en spijs samenkomen, dient de wijn om de smaak van het gerecht te versterken. Daarom is wijn een belangrijk onderdeel van je diner in een restaurant. Als je uiteten gaat moet het natuurlijk wel een perfecte avond worden. De wijn moet de smaken in het gerecht aanvullen, niet overheersen. De wijn die je kiest moet goed samengaan met de andere smaken of verschillende nuances naar voren brengen. Dit klinkt allemaal heel lastig en ingewikkeld, maar met de basiskennis kom je al heel ver!

De ideale vuistregel is dat rode wijn het beste past bij rood vlees en en witte wijn bij gevogelte en vis. Een lichtgekleurde wijn werkt misschien beter bij lichtere gerechten zoals kip of vis, maar dat is niet altijd het geval. Als je zeevruchten eet, zoek dan naar een lichtzure smaak in de wijn.

Hoe kies ik de juiste wijn in een restaurant?

Een manier om wijn te kiezen is door het aan de obers in het restaurant te vragen. Zij hebben veel kennis over wijn, en ze hebben al verschillende wijnen uitgeprobeerd met de verschillende gerechten op hun menu. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om wijn voor te stellen die goed past bij het gerecht van jouw keuze, zodat je van beide kunt genieten zonder teleurgesteld te worden.

Een andere manier om wijn te kiezen is door wijnen te proberen die al op de kaart staan. Als er een wijn is die bij een van de gerechten past, is het altijd het beste om deze wijn eerst te proberen. Natuurlijk, als je echt van wijn houdt en je weet precies wat voor soort wijn die u wilt proberen, is dit een uitgelezen kans om wijn te proeven.

Het voordeel van het buiten de deur eten is dat je alle kennis al in huis hebt. Zoals net beschreven is er in een restaurant vaak veel kennis aanwezig. Maak hier dus ook gebruik van. Het restaurant haalt vaak speciale wijnen bij een wijngroothandel, waardoor zij alleen de beste wijnen met hun eigen gerechten combineren.

Wijn bij vlees

Als het gaat om het combineren van vlees en wijn, moet je rekening houden met de kleur van het vlees. Staat er een biefstuk op het menu? Dan is een rode wijn vaak een uitstekende match. Rode wijnen zijn ook een uitstekende combinatie met ander rund-, lams-, of wildvlees. Bij varkensvlees en kip passen witte wijnen vaak beter.

Wijn bij vis

Witte vis kan worden gecombineerd met een witte wijn. Zalm en tonijn daarentegen, passen heel goed bij een rode wijn. Let wel op, het is belangrijk dat de wijn bij de gehele smaakbeleving past. De ene zalm is de andere niet en de ene zeebaars de andere niet. Laat je dus adviseren in het restaurant.

Wijn bij kaas

Kaas en wijn hebben een lange geschiedenis samen. Bijna geen enkele combinatie van spijzen kan fout gaan met deze combinatie. Toch zijn er bepaalde combinaties die elkaar prachtig aanvullen. Brie en camembert, bijvoorbeeld, zijn geweldige kaasplankjes met een fruitige rode wijn..

Daarom moet je jezelf trakteren op een goede wijn in een restaurant

Je zit in een restaurant, samen met een vriend, vriendin, je moeder of een ander belangrijk persoon. Als je al zover bent gekomen is het ook zaak dat je er een leuke avond van maakt. Zoals je al veel hebt kunnen lezen in deze blog, kan wijn je diner verpesten of juist fantastisch maken. Ik was zelf laatst op zo´n avondje uit waarin niets te gek was. We lieten ons adviseren door de ober wat betreft de wijnen. Dit vond de ober erg leuk, want ze hadden veel contact met een plaatselijke wijngroothandel Groningen. Zijn enthousiasme maakte de wijn nog beter, maar vooral zijn kennis was echt uitstekend! Blijkbaar had de wijngroothandel samen met de kok de wijnen uitgezocht bij de gerechten. Dit maakte de smaakbeleving echt een feestje! Een echte aanrader!

Uiteindelijk is wijn een zeer persoonlijke beslissing. De beste wijn voor jou is misschien niet de beste wijn voor iemand anders. Daarom is het belangrijk om verschillende soorten wijn te proberen en te kiezen voor wat jij het lekkerst vindt! Om dit proces te vergemakkelijken, vraag je aan je ober in een restaurant welke wijnen goed zouden combineren met de gerechten op hun menu. Dit zal je helpen je keuze te beperken, zodat je een wijn vindt die zowel bij jouw smaakpapillen als je gerecht past.

Meer inspiratietips over eten? Lees verder in onze eetcategorieGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *