Zakelijke hypotheek
Het besluit om te investeren in onroerend goed wordt steeds populairder onder eigenaren van bedrijven. Dit heeft betrekking op commercieel vastgoed, waarin het bedrijf zelf is gevestigd. Hypothecaire financiering voor commercieel vastgoed kan via verschillende kanalen worden verkregen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door naar een handelsbank te gaan of een hypotheekbank die gespecialiseerd is in het verstrekken van financieringen voor investeringen in onroerend goed.
Een hypotheekaanvraag doen voor een bedrijf
Het indienen van een zakelijke hypotheek aanvraag voor je bedrijf is een belangrijke stap om te nemen. Het is mogelijk dat het bedrijf ooit is begonnen op iemands zolder, maar dat men nu van plan is te verhuizen naar een fatsoenlijk onderkomen. Dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, vooral voor jonge mensen die net beginnen in het bedrijfsleven. Het proces van het aanvragen van een hypotheek voor een bedrijf hoeft echter niet moeilijk te zijn. In veel gevallen is het zelfs mogelijk om het proces online te voltooien.
Verschillende soorten bedrijfshypotheken
Wanneer een ondernemer een zakelijke hypotheek voor zijn bedrijf afsluit, is hij verantwoordelijk voor het doen van maandelijkse rente- en beginselbetalingen. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek zijn de twee soorten hypotheken die het meest gebruikt worden. Waar ligt precies het onderscheid?
Hypotheek met annuïteit
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan hoofdsom en rente. Beide bedragen blijven gedurende de looptijd van de lening gelijk.
Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek verandert het bedrag dat je elke maand aan aflossing verschuldigd bent niet. Daarentegen daalt het totale bedrag voor rente. Als direct gevolg van deze verandering worden de maandelijkse kosten nu lager.
Details over de kosten en aflossingsmethoden
In vergelijking met een gewone hypotheek is de rente die geldt voor een zakelijke hypotheek doorgaans hoger. De rente op een zakelijke hypotheek bestaat uit twee componenten: de basisrente en een risicopremie. Dit wordt ook wel eens een “debiteurenopslag” genoemd. Dit is een aparte rentevoet naast de hypotheekrente die de eigenaar van het bedrijf maandelijks moet betalen. De kredietverstrekkers plaatsen kredietnemers in een van verschillende risicogroepen. Het is afhankelijk van de bijzondere omstandigheden van de onderneming tot welke categorie de ondernemer behoort. Als direct gevolg hiervan kan de rente hoger zijn dan wat je bij een particuliere hypotheek zou krijgen.
Als iemand een zakelijke hypotheek aanvraagt, bepaalt de bank of de hypotheek haalbaar is of niet. Anders gezegd: is de ondernemer in staat om het terug te betalen? Daarbij kijkt de geldschieter naar de vaardigheden en ervaring van de lener als ondernemer, maar ook naar de duur van het bedrijf en de financiële buffer die momenteel toegankelijk is. Op basis van de evaluatie bepaalt de bank hoeveel risicopremie er naast de standaardrente betaald moet worden. Het resultaat is dat een gevestigd bedrijf dat goed geleid wordt, winst maakt en al een voldoende aantal jaren bestaat, een lagere rente zal betalen dan een nieuwe onderneming die meer risico neemt. De kans dat een startende onderneming de hypotheek niet kan terugbetalen is immers groter dan bij gevestigde bedrijven.
Meer weten? Kijk op Finaforte.nl.