PVC vloeren: hoe zelf leggen?

Hoewel het zelf leggen van een PVC vloer heel eenvoudig is, zijn er toch een paar dingen waar je zorgvuldig rekening mee moet houden. Welke apparatuur is bijvoorbeeld nodig en welke ondervloer is het beste? Je kunt prachtige en hoogwaardige PVC vloeren leggen met behulp van het handige advies dat we hieronder zullen gaan gegeven. Je kunt meteen aan de slag en met deze aanbevelingen heb je in een mum van tijd een prachtige nieuwe vloer!

Voorafgaand aan het leggen van een PVC vloer

De ondervloer moet vlak zijn voordat je een PVC vloer kunt gaan plaatsen. Zoek daarom erg zorgvuldig naar vuil en oneffenheden. Een goede ondervloer kan kleine oneffenheden wegwerken als dat nodig is.

Een kwalitatief goede ondervloer

Je kunt de PVC vloerstroken over de oude vloer leggen omdat ze relatief dun zijn. Hierdoor is PVC perfect voor het bijwerken van een vloer. Het is echter raadzaam om eerst een stevige ondervloer aan te leggen als de ondergrond niet helemaal glad en schoon is of niet voldoende druk- of treksterkte heeft. De eerste optie gaat tussen een geluiddempende vloer en een isolerende vloer. Als je eenmaal besloten hebt, kun je kiezen uit een andere selectie van materialen. Je hebt bijvoorbeeld een andere ondervloer nodig als je vloerverwarming wilt aanleggen dan als je dat niet wilt. Ondervloeren kunnen bijvoorbeeld voor extra geluidsisolatie zorgen en zijn het meest geschikt voor vloeren in appartementen en flats.

Zelf leggen van PVC vloeren

Je kunt zelf beginnen met het leggen van de PVC vloer als alle voorbereidingen klaar zijn. Om verrassingen tijdens het leggen te voorkomen, is het een goed idee om de PVC stroken van tevoren te onderzoeken op eventuele fouten. Leg de stroken rij voor rij uit, te beginnen in een hoek van de kamer. Wissel voor het beste effect stroken uit verschillende pakketten af. Dit vanwege de mogelijkheid dat de kleuren van twee pakketten af en toe sterk kunnen verschillen. Daar merk je niets van als je de stroken afwisselend gebruikt en je krijgt ook een meer echte uitstraling. 

Gebruik het stanleymes om de uiteinden van de stroken bij te snijden als je erbij komt. Gewoon in de bovenste laag snijden is voldoende. De strip zal daardoor vanzelf breken als de plank gebogen wordt. De stroken zijn eenvoudig in elkaar te klikken, waardoor de installatie van een PVC vloer eenvoudig is. Houd bovendien altijd een voorraad stroken bij de hand. Een strook kan eenvoudig vervangen worden als hij ooit schade oploopt.

Om de vloer af te werken

Het is een goed idee om te bepalen of de plinten ook vervangen moeten worden nadat de vloer is gelegd. Als ze het ontwerp van de vloer niet aanvullen, is dat jammer. Bovendien zijn er diverse plinten in diverse kleuren verkrijgbaar die passen bij je nieuwe PVC vloer.

Tip: www.lab21.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *