Dak renoveren: de soorten dakbedekking

Dak renoveren: de soorten dakbedekking

Een dakrenovatie kan nodig zijn wanneer je huidige dakbedekking aan vervanging toe is vanwege ouderdom of slijtage. Je huidige dakbedekking wordt bij een dakrenovatie volledig vervangen door nieuw materiaal. Op die manier kun je dak weer jarenlang mee gaan, goede bescherming bieden en wordt je huis meer waard. Voor dakbedekking zijn er verschillende soorten en materialen waaruit je kunt kiezen. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden voor dakrenovatie en de kosten per materiaal. 

De verschillende materialen dakbedekking

Het type dakbedekking dat je kiest voor je dakrenovatie, is afhankelijk van je soort dak, budget en voorkeur. Zo zijn er materialen voor dakbedekking die geschikt zijn voor hellende daken, en materialen voor platte daken. Ook is er een verschil in prijs. EPDM en Bitumen dakbedekking zijn bijvoorbeeld goedkoper, maar gaan minder lang mee. Een rieten dak daarentegen is kostbaar, maar gaat ook lang mee en geeft een mooie landelijke uitstraling. 

De verschillende soorten dakbedekking en levensduur

Dakbedekking voor platte daken: EPDM, PVC, bitumen

Dakbedekking voor schuine/hellende daken: rieten of zinken dakbedekking, dakpannen, koper of aluminium 

Levensduur

Materialen zoals PVC en bitumen gaan gemiddeld rond de 25 jaar mee. Een pannendak heeft een levensduur van tussen de 40 en 80 jaar. Zinken dakbedekking kan wel tussen de 50 en 125 jaar lang meegaan! 

Isolatie

Bij de dakrenovatie is het ook verstandig om je dak direct opnieuw te laten isoleren. Met een goede dakisolatie verlies je geen warmte via je dak en hoeft de verwarming minder hoog. Zo bespaar je op energiekosten en houd je de temperatuur binnen aangenaam. Geschikte isolatiematerialen voor je dak zijn bijvoorbeeld PIR of PUR-platen, glaswol of minerale wol. 

Prijzen voor dakbedekking

Voor bitumen dakbedekking betaal je gemiddeld 45 euro per m². PVC kost ongeveer 55 euro per m². De prijs voor EPDM ligt rond de 50 euro per m². Dakpannen zijn gemiddeld tussen de 50 en 60 euro per m². Voor een rieten dak betaal je 100 euro per m². Dakbedekking van koper of aluminium kost tussen de 75 en 120 euro per m². 


Hieronder zie je de gemiddelde kosten in een overzicht.

Kosten dakbedekking 2022

Soort dakbedekkingKostprijs per m
Plat dak
Bitumen€45,-
Pvc€55,-
EPDM€50,-
Hellend dak
Dakpannen€50,- tot €60,-
Rieten dak€100,-
Metaal zoals aluminium of koper€75,- tot €120,-

Bron: https://dakdekkersgids.nl/Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *