De ideale manier om rode wijn te bewaren op de juiste temperatuur?

De ideale manier om rode wijn te bewaren op de juiste temperatuur?

Wie al eens graag wijn drinkt weet dat het belang van wijn te bewaren op de juiste temperatuur van groot belang is. Dit is zeker zo voor rode wijn. Wil jij ten volle kunnen genieten van jouw glas rode wijn tijdens het eten, gezellig in de zetel of relaxerend in bad? Dan is het belangrijk deze op de juiste temperatuur te bewaren en te serveren! Wij leggen je uit hoe! 

Wat is de juiste bewaartemperatuur voor rode wijn? 

Voordat wij uitleggen wat de juiste bewaartemperatuur is voor rode wijn, is het belangrijk om eerst een onderscheid te maken tussen bewaartemperatuur en serveertemperatuur. Deze twee kunnen namelijk sterk van elkaar verschillen. 

De bewaartemperatuur en serveertemperatuur van je wijn regelen? Dit doe je het beste in een wijnklimaatkast met twee temperatuurzones

Wat is de bewaartemperatuur voor rode wijn?

Ondanks dat mensen vaak denken dat rode wijn het best bewaard wordt op kamertemperatuur (tussen de 18 -21 graden Celsius) is dit niet altijd even waar. 

De perfecte temperatuur voor rode wijn te bewaren ligt meestal tussen de 10 – 12 graden Celsius. Iets warmer of iets kouder is niet zo erg. Maar houdt deze temperaturen voornamelijk aan als leidraad! 

Doordat rode wijn het best bewaard wordt tussen de 10 – 12 graden, kiezen veel mensen ervoor om hun wijn eenvoudig in hun koele kelder of garage te bewaren. 

Buiten de juiste temperatuur voor wijn te bewaren zijn er nog een boel van andere elementen die een cruciale rol spelen in het behouden en bewaren van je rode wijn. Zo bewaar je rode wijn het best op een donkere plek zonder veel licht en zonder al te veel trillingen. Uv-licht zorgt er namelijk voor dat je wijn sneller slecht wordt. Bovendien verliest de wijn hierdoor ook zijn smaak en aroma’s. 

Zorg er steeds voor dat de luchtvochtigheid op peil is. Een luchtvochtigheid van ongeveer 75% is het beste. Dit zorgt ervoor dat aan de ene kant je kurk niet uitdroogt en aan de andere kant dat het etiquette niet begint te schimmelen. 

Wat is de serveertemperatuur voor rode wijn? 

In tegenstelling tot de bewaartemperatuur die voor elke rode wijn hetzelfde is, is de serveertemperatuur dit niet. Omdat er verschillende soorten rode wijn zijn, die elks hun eigen unieke smaak en aroma’s hebben, verschilt de serveertemperatuur van wijn tot wijn. 

Zo serveer je een stevige rode wijn het best op een kamertemperatuur die tussen de 18-21 graden ligt. Deze kan indien gewenst nog iets lager naar temperaturen tussen de 16 en 18 graden. Op deze manier komen de smaken en aroma’s nog meer tot hun recht. 

Een heerlijke frisse en fruitige rode wijn serveer je dan weer het beste op een temperatuur die ligt tussen de 14 en 18 graden Celsius. 

Wijn op de juiste manier bewaren en serveren is belangrijk

Ben jij een echte wijnliefhebber en drink jij graag wijnen op de juiste manier? Dan is het belangrijk om deze ook op de juiste manier te bewaren en te serveren. Vanwege alle verschillende temperaturen en elementen waar je rekening mee moet houden kan dit soms een heel karwei zijn. Daarom is het handig om een wijnkoelkastje in huis te hebben. Deze zorgt niet alleen voor de perfecte bewaar en serveertemperatuur van je wijn, maar zorgt er ook voor dat deze veilig en in het juiste klimaat bewaard kan worden!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *