De voordelen van het gebruik van duurzame energie

De voordelen van het gebruik van duurzame energie

Langzaam maar zeker zijn we onze planeet aan het slopen, onder meer doordat we gebruik maken van niet-hernieuwbare energiebronnen als aardgas en benzine. Om dit proces tegen te gaan, zouden we eigenlijk allemaal meer duurzame energiebronnen moeten gebruiken. Hierbij kun je denken aan zonne-energie, maar ook aan wind, biomassa en waterkracht. In dit artikel lees je wat de voordelen van deze hernieuwbare energiebronnen zijn. 

Lagere ecologische voetafdruk

Door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen of bij energievergelijken te kiezen voor een groen contract verlaag je je ecologische voetafdruk. Dit is een maatstaf die gebruikt wordt om je impact op het milieu te berekenen. Het gebruik van duurzame energie in je huis verlaagt dus je ecologische voetafdruk door de noodzaak van fossiele brandstoffen te “compenseren” of te vervangen door emissievrije energiebronnen zoals wind en zon. Als dit je doel is, is het dus zeker verstandig om hernieuwbare energie te gaan gebruiken.

Geen uitstoot

Het opwekken van elektriciteit uit fossiele brandstoffen zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen. Dit is niet het geval als je kiest voor hernieuwbare energiebronnen, dit genereert namelijk helemaal geen uitstoot en dus ook geen luchtvervuiling. De opwekking van elektriciteit uit groene bronnen neemt op het moment bovendien toe, wat ervoor zorgt dat we alsmaar beter voor het milieu zorgen aangezien we minder broeikasgassen uitstoten als we gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen als zonlicht en windkracht. 

Minder water

Zo goed als alle energiebronnen hebben op een specifiek moment veel water nodig om te functioneren. Traditionele energie als kolen en aardgas wordt zelfs opgewekt door water op te warmen, zo wordt stoom gecreëerd waarmee de turbines draaien. Echter heeft wind en zonne-energie van nature geen water nodig voor het opwekken van elektriciteit. Natuurlijk moeten de zonnepanelen wel zo nu en dan schoongemaakt worden met water, maar alsnog verbruiken ze veel minder water dan de niet-hernieuwbare energiebronnen. 

Minder schadelijke luchtverontreinigende stoffen

Fossiele brandstoffen reageren met zuurstof om stikstofoxide te vormen voor het opwekken van energie, dit is een gevaarlijk broeikasgas. Het kan bijvoorbeeld smog en zure regen veroorzaken, terwijl het ook nog eens chemisch reageert om ozon op leefniveau te produceren. Dit is een schadelijke luchtverontreinigende stof, het kan dan ook diverse gezondheidsproblemen veroorzaken. Hierbij kun je denken aan hoesten, luchtwegontstekingen en irritatie van de keel. Door meer gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen wordt dit voorkomen, dit produceert namelijk geen schadelijke luchtverontreinigende stoffen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *