Hoe zit het nu precies met het eigen risico?

Hoe zit het nu precies met het eigen risico?

In Nederland heeft iedereen een zorgverzekering. Dat is een wettelijke verplichting, waar iedereen zich aan moet houden. Deze basisverzekering is door de overheid in het leven geroepen, en deze bepaalt dan ook welke kosten er precies gedekt worden. Je sluit de verzekering gewoon af bij een verzekeraar naar kosten, en weet dat je vervolgens tegen in ieder geval een deel van de medische kosten die je kunt maken goed verzekerd bent. Alhoewel… Hoe komt het toch dat je dan toch nog regelmatig een rekening ontvangt?

De eerste kosten betaal je zelf

Ben je boven de 18 jaar en heb je een basisverzekering afgesloten? Dan krijg je te maken met een eigen risico. Dat bedraagt in 2022 385 euro, en geldt voor veel van de kosten die uit het basispakket worden vergoed. In het kort komt het erop neer dat de eerste 385 euro aan zorgkosten die je maakt door jouzelf betaald moeten worden. 

Er zijn wel een paar uitzonderingen, een paar kosten waar geen eigen risico voor geldt. Zo hoef je bij ieder bezoekje aan de huisarts of de huisartsenpost niet bang te zijn dat je een rekening gaat ontvangen, deze vallen buiten deze regeling. Ook verloskundige zorg en kraamzorg zijn uitgezonderd, net als wijkverpleging, een deel van de zorg bij chronische ziekten en orgaandonatie en nog een aantal heel specifieke gevallen.

Wat kun je er zelf aan veranderen?

Ben je bang dat je niet zomaar even 385 euro op kan hoesten wanneer je medische kosten maakt? Geen zorgen; veel zorgverzekeraars geven je de mogelijkheid om deze gespreid te betalen. Vaak betaal je dan de gehele 385 euro, verdeeld over het hele jaar. Heb je een deel ervan niet gebruikt, dan krijg je dit aan het einde van het jaar weer terug. 

Maak je normaal gesproken maar heel weinig medische kosten, en ben je op zoek naar een goedkope zorgverzekering? Dan kun je vaak ook zelf het bedrag verhogen. In plaats van 385 euro maak je er dan bijvoorbeeld 500 of meer van. Daardoor gaat je premie doorgaans omlaag, wat lekker is meegenomen. Je moet er dan echter wel rekening mee houden dat je, wanneer je toch kosten maakt, wel opeens met een aardig hoge rekening geconfronteerd kan worden. Kies hier dus alleen voor als dat geen problemen op gaat leveren, want deze zal je echt moeten betalen.

Zijn je kinderen onder de 18 jaar? Dan zijn zij gratis meeverzekerd, en betaal je voor hen geen premie. De regeling waarbij de eerste 385 euro aan kosten zelf betaald moet worden geldt voor hen dan ook niet, voor hen is alle zorg die gedekt wordt gewoon gratis.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *