Wat is de zwarte dakbedekking die je veel ziet en waarom wordt het zo veel gebruikt?

Wat is de zwarte dakbedekking die je veel ziet en waarom wordt het zo veel gebruikt?

Je ziet het vaak liggen op platte daken. Een soort glanzend zwart materiaal wat lijkt op rubber. Soms lijkt het alsof het al jaren alsof het er net neergelegd is, soms lijkt het alsof het er al honderd jaar ligt maar toch zijn stevigheid behouden heeft. Je ziet het overal en toch blijft het een mysterie wat het daadwerkelijk is. Het is duidelijk een materiaal wat lang meegaat. Er is een reden dat je het zoveel ziet, wat is dit materiaal en waarom wordt het zoveel gebruikt?

Wat is het?

In de chemische wereld is er lang gezocht naar het meest efficiënte materiaal om een dak mee te bedekken. Na een lange zoektocht zijn teams van wetenschappers tot dit materiaal gekomen: EPDM. Het staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer, een onverzadigde koolwaterstof met twee dubbele bindingen. Met dezelfde stoffen en evenveel verbindingen was deze stof niet zo stevig geweest, maar in deze verbinding heeft EPDM zich bewezen als een extreem stabiel soort rubber. Dit soort rubber is daarom ook meteen veel gebruikt in allerlei sectoren. Je kunt EPDM rubber vinden veel vinden in het alledaags leven. Het wordt veelvuldig gebruikt in de bouw voor zowel gebouwen als voertuigen. Ook wordt het gebruikt voor bijvoorbeeld rubberen kinderspeelgoed. Daarnaast wordt het gebruikt voor de kabels bij het bungeejumpen. Het is duidelijk dat dit soort rubber erg stevig en erg elastisch is. Waarom wordt het dan veel gebruikt om daken mee te bedekken?

Waarom wordt het veel gebruikt?

EPDM rubber is een materiaal wat breed gebruikt kan worden, het is geen wonder dat de bouw hier dankbaar gebruik van gemaakt heeft zodra de overheid het gebruik van EPDM rubber toegestaan heeft in het Bouwbesluit. Het heeft vele gebruiken ingenomen doordat het een stabiel soort rubber is. Het is extreem elastisch en daardoor voor veel doeleinden bruikbaar. Ook bij dakbedekking is de industrie uitgekomen op EPDM dakbedekking.
In veel nieuwe gebouwen zie je een extra laag bescherming voordat er eventueel nog dakpannen overheen gelegd worden, bij platte daken zie je dit materiaal al meteen. Het is de oplossing voor veel problemen gebleken en is dankbaar gebruikt door iedere bouwer met hersenen. EPDM  is erg elastisch maar ook erg duurzaam. Dit is waarom het ook vaak gebruikt wordt als dakbedekking. Doordat het zo stevig en elastisch is kan het met elk weertype mee bewegen. Het stoot regen, sneeuw en hagel af. Het is een compact en goed snijdbaar materiaal waardoor het overal past. Naast dit alles gaat EPDM ontzettend lang mee. Dit is waarom je het zo veel ziet.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *