Dít zijn de beste Italiaanse koffiestijlen om thuis te maken

Dít zijn de beste Italiaanse koffiestijlen om thuis te maken

Italië wordt wel gezien als hét koffieland. En daar zijn we het absoluut mee eens! Als je in Italië op vakantie bent, zal de koffie je hoogstwaarschijnlijk heerlijk smaken. Maar ook thuis kun je proberen om die Italiaanse perfectie na te streven. Te beginnen met het maken van typisch Italiaanse koffie. Wat de bekendste en lekkerste stijlen zijn? Dat lees je hieronder.

Espresso

Sterk en smaakvol: dat is een espresso. Deze koffiesoort wordt in Italië het vaakst gedronken. Kies voor een espresso thuis natuurlijk goede koffiebonen. Maal de koffiebonen pas vlak voor gebruik, voor een ultieme smaakbeleving. Zo is dit ook in Italië gebruikelijk. En kies een vooraanstaand Italiaans merk – denk aan illy. Wat espresso nu die iconische smaak geeft? Er wordt maar weinig water gebruikt, wat maakt dat je meer van de koffie proeft: het gaat om dertig ml water. Daarnaast wordt espresso gezet onder een hoge druk, waarbij het water binnen dertig seconden door de koffie wordt geperst. Dit is belangrijk voor de smaakvorming. Met een goed espressoapparaat maak je thuis heerlijke kopjes.

Doppio

Is een enkele espresso niet voldoende voor jou? Dan is er de doppio: Italiaans voor een dubbele espresso. Perfect als je net wat meer koffie wilt drinken. Een enkele espresso heb je immers wel gauw op.

Ristretto

Hoewel je misschien denkt dat espresso de meest geconcentreerde koffiesmaak bevat, is er nog een variant: ristretto. Dit is voor de ware liefhebbers van intense kopjes koffie. De bereiding van een ristretto of een espresso is nagenoeg gelijk. Echter wordt er nog minder water gebruikt: vijftien ml ten opzichte van dertig ml bij espresso. Je raadt het al, dit maakt de koffiesmaak krachtiger. Het wordt omschreven als voller en sterker – ideaal als je daarvan houdt.

Caffè lungo

Typisch Italiaans is het eigenlijk niet, maar toch willen we ‘m benoemen in het straatje: een caffè lungo. Zo’n koffie staat ook wel bekend als americano. In Italië drinken ze koffie maar weinig als caffè lungo: men kiest er liever voor espresso. Maar als je espresso te bitter of intens vindt, is caffè lungo toch wel beter passend bij jouw smaak. Het is eigenlijk gebaseerd op een espresso, maar dan met meer water.

Latte macchiato

Van een sterke koffiesmaak gaan we naar een zachte koffiesmaak: een latte macchiato. Espresso vormt hierbij de basis, maar wordt samengevoegd met warme melk én melkschuim. De krachtige smaak neemt zo natuurlijk flink af. Het is lekker om af te wisselen: maak een latte macchiato als je zin hebt in koffie met melk. Een ware traktatie.

Cappuccino

Tot slot natuurlijk een cappuccino! Voor liefhebbers van koffie met melk is dit toch wel vaak dé favoriet. Romig en verwarmend, en bij de juiste balans proef je ook zeker nog veel van de koffiesmaak. Ook hier komen espresso, warme melk en melkschuim samen – al smaakt een cappuccino meestal minder naar melk dan een latte macchiato. Het is maar net waar je zin in hebt!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *