Het voorlopige koopcontract – hoe ziet het er eigenlijk uit?

Het voorlopige koopcontract – hoe ziet het er eigenlijk uit?

Je bent op zoek naar een nieuwe woning. Je hebt inmiddels een aantal bezichtigingen gehad en je hebt een bod uitgebracht dat is geaccepteerd, dan komt het voorlopige koopcontract in beeld. Het wordt een voorlopig koopcontract genoemd, omdat er nog heel wat mitsen en maren bij komen kijken. Ondanks dat het contract is ondertekend, is het alsnog mogelijk om de koop te ontbinden. Bij een koopcontract komt er heel veel informatie in 1 keer op iemand af. In onze blog bespreken wij grotendeels hoe een koopcontract in elkaar steekt. 

Het voorlopige koopcontract

Zoals we aangeven staat er ontzettend veel informatie in een voorlopig koopcontract. Het koopcontract is wel bindend als aan alle voorwaarden worden voldaan. Je kunt dus niet altijd onder de koop uitkomen. De verkopend makelaar stelt het contract op en neemt hierin alle afspraken in mee. Zo zie je o.a. de verkoopprijs en de ontbindende voorwaarden koopakte in het contract terug. Eveneens de datum van de overdracht staat erin. Met het voornaamste doel dat alle rechten en plichten duidelijk zijn en er geen misverstanden ontstaan. 

Goed om te vermelden aangezien dit steeds vaker voorkomt. Steeds meer mensen verkopen haar woning particulier, dus zonder makelaar. Een voorlopig koopcontract opstellen is dan lastig. Het is dan goed om je daar als particulier echt in de verdiepen, want anders kan het voor veel problemen zorgen. 

De notaris

Niet zo zeer dat de notaris veelvuldig voorkomt in het voorlopige koopcontract, maar ze hebben wel degelijk met elkaar te maken! Een notaris kan het koopcontract ook opstellen, want hier is namelijk juridische en speciale kennis voor nodig. De notaris komt in beeld als alles rond is. Hij of zij kan de wisseling van eigenaren betreffend een woning officieel maken. Wat regelt een notaris dan? De Notaris koopakte, de leveringsakte en hypotheekakte. 

Vaak regelt de kopende partij de notaris, omdat zij ook moeten opdraaien voor de kosten van de notaris. 

2 belangrijke zaken van de notaris zijn de koop- en leveringsakte. Met de koopakte wordt de aankoopprijs en opleverdatum vastgelegd. Met de leveringsakte zorgt de notaris daadwerkelijk dat de nieuwe woning op jouw naam komt. Wanneer de koop- en leveringsakte door beide partijen is getekend op de datum die is vastgelegd in de koopakte, dan pas wordt het huis officieel overdragen door de leveringsakte.

Je merkt dat een notaris onmisbaar is in het gehele aan- of verkoopproces. Er komt veel informatie op je af en daarom hebben wij nog 1 tip. Het is niet verplicht, maar wel aan te raden om alvorens een bouwkundig onderzoek te laten doen. Hierdoor weet je precies de juridische status, toekomstige kosten en of het wel rendabel genoeg is. Het klinkt vrij logisch, maar in de praktijk gebeurt het helaas genoeg nog vaak andersom. Mensen kopen de woning eerst en dan pas komen ze erachter welke kosten er nog bijkomen kijken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *