Zero waste economie met verpakkingen op maat

Zero waste economie met verpakkingen op maat

Tegenwoordig vliegen de meest dure woorden en ingewikkelde termen en concepten je om de oren. Van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), tot termen als ‘circulaire economie’ en ‘zero waste economie’. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is inmiddels aardig verweven in onze maatschappij. De circulaire economie en zero waste economie zijn wellicht wat nieuwere termen. Al met al zijn deze termen toch redelijk met elkaar verweven en focussen ze zich allemaal op een betere toekomst. In deze blog zal de zero waste economie aan bod komen. Wat houdt de zero waste economie in? En hoe passen verpakkingen op maat binnen dit concept? Je leest het allemaal in deze blog. Lees dus snel even verder!

Wat houdt de zero waste economie in?

De zero waste economie is een zeer omvangrijke term waar veel verschillende aspecten van ‘een betere toekomst’ onder vallen. Wanneer je het letterlijk vertaald betekent het in wezen dat je helemaal geen afval meer mag produceren. Afval moet dus nuttig hergebruikt worden bijvoorbeeld door het keer op keer te recyclen en opnieuw te gebruiken. Dit staat ook wel bekend als het cradle-to-cradle principe. In tegenstelling tot het cradle-to-grave principe, waarbij producten aan het einde van hun levensfase worden afgedankt, beginnen producten binnen het cradle-to-cradle principe steeds opnieuw aan een nieuwe levenscyclus. Zo worden de producten binnen deze gesloten duurzame kringloop gehouden.

Zero waste: een doel, een levensstijl

Zero waste, nul afval, is dan ook een doel op zich. Het gaat hierbij om bewuster inkopen, minder consumeren, hergebruiken en recyclen van materialen en producten en zo je ecologische voetafdruk zoveel mogelijk beperken. Het kan worden gezien als een levensstijl die je in het dagelijks leven kunt implementeren en toepassen. Wanneer je bijvoorbeeld naar de supermarkt gaat voor het kopen van groente en fruit, neem je een herbruikbare tas mee om de producten in te doen en koop je alleen datgene wat je echt nodig hebt. Alles wat je niet nodig hebt laat je liggen. Het kan dan ook worden gezien als een zeer minimalistische levensstijl die teruggaat naar de basis. Kleding schaf je slechts beperkt aan en koop je het liefst tweedehands in een kringloopwinkel. Hetzelfde geldt voor andere producten die je écht nodig hebt. Door op deze manier te leven neemt de schadelijke uitstoot drastisch af en wordt de gezondheid en de toekomst van onze aarde veel minder aangetast door onze productie en consumptie.

Hoe passen verpakkingen op maat binnen de zero waste economie?
Verpakkingen op maat zijn verpakkingen die precies op maat zijn gemaakt voor een bepaald soort product. Er gaat zo geen onnodig verpakkingsmateriaal verloren. Een mooi voorbeeld hiervan zijn verzenddozen speciaal ontworpen voor het verzenden van flessen wijn. Deze verzenddozen zijn zo ontworpen dat er zo min mogelijk verpakkingsmateriaal wordt gebruikt terwijl de flessen wijn wel optimaal beschermd worden tegen transportschade. Een verzendverpakking past binnen de zero waste economie op het moment dat deze verpakking gemaakt wordt van gerecyclede materialen en écht onmisbaar is. Het gaat dan ook om het verzenden van producten waar we écht niet zonder kunnen. Helaas valt wijn hier natuurlijk niet onder. Maar mocht de zero waste economie ooit echt doorbreken, dan zullen meerdere verschillende soorten verpakkingen op maat hun intrede doen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *