Een dagje Groningen met een vriendin: wat te doen?

Een dagje Groningen met een vriendin: wat te doen?

Groningen is een ideale stad om eens een dagje of een weekendje naartoe te gaan. Er gaat bovendien niks boven Groningen! De stad is een gezellige en stad met de sfeer van een dorp zoals de Stadjers (inwoners van Groningen) zelf zeggen. Daar is dan ook niks van gelogen. De nuchtere instelling van Groningers maakt dat de stad gastvrijheid en openheid uitstraalt. Niks is te gek, maar gewoon is al gek genoeg. 

Het is een ideale stad om een kort bezoekje aan te brengen. Een dag of een weekend is genoeg. Zoals ik al zei heeft de stad de sfeer van een dorp. Niet alleen komt dit door de sfeer die de Stadjers met zich meebrengen, ook het feit dat Groningen niet heel groot is speelt hierin mee. Toch is de stad meer dan de moeite waard om eens te bezoeken. Je kan er lekker shoppen, leuk en gezellig eten en drinken en er is genoeg moois te bewonderen! In deze blog vertel ik je een aantal highlights van Groningen die je niet mag missen!

Bezienswaardigheden voor een dagje Groningen

Als je met de trein naar Groningen gaat kom je gelijk binnen op een mooi stukje stad. De oude stationshal heeft een mooie uitstraling. Daar komt bij dat het station tegenover het Groninger Museum is. Dit museum is al een kunstwerk op zichzelf van de buitenkant. Een betere entree naar de binnenstad ga je niet krijgen. 

Als je vervolgens via het Groninger Museum doorloopt naar de binnenstad kom je langs de Folkingestraat. Een schattig straatje die alles heeft. Het is dan ook niet voor niks dat deze straat ooit eens is uitgeroepen tot ‘Leukste Winkelstraat van Nederland’! Je kan er heerlijk eten, je verse groenten en kruiden halen of een nieuwe jurk scoren. Daarnaast heeft de Folkingestraat een rijk Joods verleden, wat je overal in de straat terug kan vinden. 

Als je eenmaal in de binnenstad bent kan je er al niet meer omheen: de Martinitoren. Deze toren staat onder Stadjers bekend onder de naam d’Olle Grieze. Het is een toren uit 1469 en hij is bijna 97 meter hoog. Vanaf de Grote Markt kijk je uit op deze toren. 

Vlakbij d’Olle Grieze vind je ook het Groninger Forum. Een nieuw gebouw waar onder andere het stripmuseum, de bibliotheek, een bioscoop en een dakterras te vinden is. Vanaf het dak kijk je uit over de stad en kan je de stad vanuit alle hoeken bekijken. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Ben je bij het Forum geweest, dan heb je vast ook uitgekeken op de mooie tuin van de Prinsentuin. Een mooi stukje tuin midden in de stad. 

Een ander stukje Groningen dat je zeker niet mag overslaan tijdens je dagje Groningen zijn de Hoge der A en lage der A. Aan deze kades zijn hoge pakhuizen en grote boten te vinden. Vooral in de winter een leuke wandeling, want de kades en boten worden dan verlicht door gezellige sfeerverlichting. 

Shoppen tijdens je bezoek aan Groningen

Ook aan leuke winkels heeft Groningen geen gebrek. In de Herestraat vind je vele grote winkelketens. Het is dé shopstraat van Groningen. Verder vind je aan de vismarkt verschillende leuke winkels. Ook is het de moeite waard om naar de Oosterstraat en Gelkingestraat te lopen. Zoals ik eerder al benoemde heeft ook de Folkingestraat een hoop leuke winkels. Wil je echt alles meekrijgen van de stad, dan kan je via de vismarkt en Akerkhof naar Westerhaven lopen, waar ook nog een aantal winkels zijn.

Eten en drinken tijdens je dagje Groningen

Als je naar Groningen gaat moet je ook de tijd nemen voor lekker eten en gezellig wat drinken. Groningen staat bekend om haar gezelligheid en dat is terug te zien bij vele terrassen en restaurants. 

Als je op de Grote Markt staat kan je niet om de vele verschillende terrassen heen. Vooral als het mooi weer is brengt dit stukje stad veel gezelligheid met zich mee. 

Ook het Poeleplein heeft veel leuke terrassen en gelegenheden om wat te drinken. Veel studenten zoeken hier elkaar op om een gezellige borrel te drinken.

Voor de kleinere zaakjes moet je aan de Oude Kijk in Het Jatstraat zijn. Deze straat ligt naast het Academiegebouw en dus erg populair onder de studenten. Je kan er veel verschillende soorten keukens vinden. Deze straat is vooral geschikt voor een lekkere lunch.  

Ook het Zuiderdiep en Kattendiep hebben verschillende leuke plekjes om te eten. Vooral je diner kan je hier houden. Aan het Kattendiep zit bijvoorbeeld De Kater Groningen. Een restaurant met veel sfeer. Onder andere door het mooie monumentale pand krijg je een warm gevoel als je hier naar binnen loopt. Een heerlijk en leuk restaurant Groningen!

Kortom, je hoeft je zeker niet te vervelen tijdens een dagje naar Groningen. Wil je echt alles uit je bezoek aan Groningen halen begin de dag dan vroeg of boek een overnachting. Er is zoveel te zien en de sfeer is erg aanstekelijk. Een gezellige stad die voor ieder wat wils heeft!

Meer inspiratie nodig voor een vriendinnenweekend? Lees het in onze reiscategorie!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *