Waar moet je op letten bij een wijnkoelkast kopen?

Waar moet je op letten bij een wijnkoelkast kopen?

Als je een wijnliefhebber bent dan is een wijnkoelkast eigenlijk onmisbaar in je huis. Maar er zijn veel verschillende soorten en formaten als je gaat zoeken naar een exemplaar. Hierdoor kan een wijnkoelkast kopen best een lastige opgave zijn. Hieronder vind je tips waarop je moet letten als je er eentje wilt aanschaffen. 

Kijk naar de ruimte en het uiterlijk van de wijnkoelkast

Eigenlijk is een van de belangrijkste keuzes die je moet maken hoe de wijnkoelkast eruit gaat zien. Wat is de ruimte die je beschikbaar hebt voor de koelkast? Wil je hem juist los neer zetten of ga je een wijnkoelkast kopen om in te bouwen in je keuken bijvoorbeeld? Wil je hem op laten gaan in het interieur van je keuken of ga je voor een afwijkende kleur en maak je er een eye catcher van? 

Ga voor de juiste draairichting

De draairichting van de deur is ook een belangrijke keuze. Zo wil je bijvoorbeeld niet dat als je de koelkast opent dat het deurtje tegen een andere deur aan draait of dat je te weinig ruimte hebt om hem helemaal te openen. In veel gevallen heb je de mogelijkheid bij een wijnkoelkast kopen om ook de draairichting te bepalen of aan te passen, maar niet bij allemaal. Een belangrijk punt om niet te vergeten dus. 

Ga je een wijnkoelkast kopen voor rode of witte wijn? 

Zoals de meesten wel weten moet je rode en witte wijn op een andere temperatuur bewaren en serveren. Witte wijnen worden tussen de 7 en 12 graden gedronken, terwijl een rode wijn beter smaakt als hij tussen de 14 en 18 graden is. De exacte temperatuur is afhankelijk van de wijnsoort. Het is dus belangrijk om na te denken over welke temperatuurmogelijkheden je wilt aanschaffen als je de een koelkast kopen gaat. Want wil je alleen witte wijn drinken, alleen rode wijn of beiden? Er zijn wijnkoelkasten waarbij je twee temperatuurzones in kan stellen zodat je beiden kan bewaren en op het juiste moment op de perfecte temperatuur hebt. 

Denk na over de koeltechniek als je een wijnkoelkast kopen gaat

Als je een wijnkoelkast gaat aanschaffen dan is het belangrijk om ook na te denken over de koeltechniek. Je kan gaan voor een absorptiekoeling, een thermo-elektrische koeling of een compressorkoeling. Met name bij kleine wijnkoelkasten wordt de thermo-elektrische koeling gebruikt vanwege de lage aanschafwaarde. Deze methode is minder geschikt bij inbouwkoelkasten en wordt niet als energiezuinig ervaren. 

Met de absorptiekoeling wordt ammonia gebruikt en zorgt die stof voor afkoeling. Het grote voordeel is dat dit een energiezuinige methode is die ook nog is een keer geruisloos en trillingvrij is. Wel is het lastiger met hoge temperaturen om voldoende te kunnen koelen en kan het zijn dat de gewenste temperatuur niet helemaal wordt gehaald. 

Wil je grotere hoeveelheden wijnen koelen? Kies dan voor compressorkoeling. Dit is een perfecte keuze voor inbouwsystemen omdat er geen warmte vrijkomt bij de koeling. En als je een wijnkoelkast kopen gaat met deze type koeling dan kan je ook heel eenvoudig verschillende temperaturen instellen. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *