Aan de slag als zzp’er in de GGZ? Dit moet je weten

Aan de slag als zzp’er in de GGZ? Dit moet je weten

Steeds meer zorgprofessionals starten als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Maar even starten gaat niet zomaar, daarom is het goed om het nodige te weten over wat je moet doen als je als zzp’er in de GGZ wilt gaan werken. In dit blog vertellen we alles wat je moet weten.

Zorg dat je over de juiste kwalificaties beschikt

Zorg ervoor dat je over de juiste kwalificaties beschikt. Voldoe je niet, dan zul je eerst terug naar de schoolbanken moeten. Niet letterlijk hoor😉, diverse zorgbemiddelingsbureaus bieden trainingen voor professionals in de ggz aan. Een voorbeeld van een zorgbemiddelingsbureau die een uitgebreid aanbod trainingen heeft, is PRTD.

Inschrijving bij de KvK

Als zzp’er moet je je in schrijven bij de KvK voordat je aan het werk kunt gaan. Aangezien je als zzp’er gaat werken kom je meestal uit op een eenmanszaak. Dat betekent dat je persoonlijk aansprakelijk bent. En daar gaat onze volgende tip over: regel je aansprakelijkheidsverzekeringen.

Verzekeringen

In de zorg werk je met mensen en hebben fouten soms grote gevolgen. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor jouw als zorgprofessional. Dat komt omdat je aansprakelijk kunt worden gesteld voor de schade die je hebt veroorzaakt. Verzeker je daarom tegen schade aan personen en eigendommen. Laat je adviseren door een verzekeringsagent over wat voor jou een goede dekking is.

Administratie en belastingen

Zorg voor een goede administratie en boekhouding. Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van je financiële gegevens en het indienen van de belastingaangiften. Overweeg het inhuren van een boekhouder of accountant om je hierbij te helpen.

Tarieven en contracten

Bepaal je tarieven voor je diensten en stel duidelijke contracten op voor je opdrachtgevers. Zorg ervoor dat je tarieven marktconform zijn en dat je contracten alle relevante details bevatten, zoals de duur van de opdracht, de betalingsvoorwaarden en het beleid voor annuleringen.

Het acquireren van opdrachten kan overigens een lastige aangelegenheid zijn. Zeker grotere instellingen doen vaak niet rechtstreeks zaken met zzp’ers. Een zorgbemiddelingsbureau kan dan uitkomst bieden.

Zorgbemiddelingsbureaus hebben een groot netwerk bij diverse GGZ instellingen en kunnen daardoor voor opdrachten zorgen. Werken via een zorgbemiddelingsbureau zorgt ervoor dat je meestal zeker bent van opdrachten en je bespaart op de acquisitietijd. Dat geeft rust.

Deel jouw tips met ons

Wellicht heb je naast onze tips nog diverse aanvullingen op dit artikel. Als dat het geval is, laat het ons dan even weten en stuur ons een berichtje. Dan plaatsen we jou aanvullingen erbij en zo helpen we andere zzp’ers die in de GGZ aan de slag willen gaan.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *