Dakisolatie aanbrengen? Dit moet je weten

Dakisolatie aanbrengen? Dit moet je weten

Dakisolatie is ontzettend belangrijk als je het huis wilt verduurzamen. Het verduurzamen van een woning heeft veel voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld in de winter minder te stoken om het aangenaam warm te houden. Dat zorgt voor een besparing op je energierekening. Terwijl in de zomer de warme lucht van buitenaf wordt geweerd. Een ander voordeel van isoleren is dat je woning meer geld waard wordt, dat je de investering kunt terugverdienen en dat je subsidie kunt krijgen vanuit de overheid. Dus waarom zou je geen isolatie aanbrengen? In onze blog vertellen we meer over het isoleren van het dak.

Waarom dakisolatie aanbrengen?

Feitelijk kun je vrijwel alles in huis isoleren, zoals de kelder, de vloer, de muren, de gevel en dus ook het dak. Maar waarom is dakisolatie zo belangrijk? Warme lucht stijgt naar boven en als het dak niet goed geïsoleerd is kan de warme lucht dus relatief eenvoudig ontsnappen. Met als gevolg dat je meer moet stoken en dus ook een hogere energierekening krijgt. Toch is het dak isoleren niet de eerste stap die je moet zetten. De juiste volgorde van het isoleren van je woning is;

  1. Vloerisolatie
  2. Muurisolatie
  3. Dakisolatie

Dakisolatie laten uitvoeren

Een beetje doe-het-zelver kan het dak zelf isoleren. Als je tenminste vanuit binnen het dak kan isoleren. Wanneer je een plat dak hebt of als het dak aan de buitenkant geïsoleerd moet worden, kun je beter een professional inschakelen. En dat heeft een reden. Wanneer het isolatiemateriaal bij een plat dak of aan de buitenkant van een zadeldak niet goed wordt aangebracht, is de kans groot dat er vochtproblemen ontstaan. En vochtproblemen zorgen voor een muffe lucht in huis, houtrot en zelfs schimmelvorming. En schimmels zijn een serieuze bedreiging voor de gezondheid.

Het isolatiemateriaal kiezen

Isolatiematerialen heb je in verschillende soorten en prijsklassen en de keuze die je maakt is afhankelijk van de isolatiewaarde en op welke manier de dakisolatie plaatsvindt. Platen van glas- of steenwol worden het vaakst gekozen, maar ook isolatieplaten van XPS zijn een goede keuze. De Lambda waarde speelt een belangrijke rol, want die geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. Hoe hoger de isolatiewaarde, des te beter het materiaal isoleert. De gemiddelde Lambda-waarde van de verschillende materialen staat in de onderstaande tabel.

IsolatiemateriaalLambda waarde
Glaswol0,031 tot 0,044 W/mK
Steenwol0,032 tot 0,040 W/mK
XPS0,032 tot 0,035 W/mK

Welk isolatiemateriaal is de beste keuze voor dakisolatie?

Als je de keuze maakt op de Lambda waarde zijn gas- en steenwol de betere opties voor dakisolatie. Deze materialen zijn ook brandwerend, vochtbestendig en eenvoudig aan te brengen. Dat laatste geldt ook zeker voor XPS, dat als groot voordeel heeft dat het nog beter vocht weert dan de andere materialen. Met wel als nadeel dat XPS brandbaar is. De keuze die je uiteindelijk maakt is ook een beetje afhankelijk van de prijs. Op dat gebied zijn ook glas- en steenwol de betere keuzes, omdat XPS vrij duur is.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *