Interim opdracht – vijf voordelen als je interimmer wordt

Interim opdracht – vijf voordelen als je interimmer wordt

Gewoonlijk kan een bedrijf of organisatie goed toe met de vaste werknemers. Bedrijfsprocessen en arbeidskrachten zijn dan mooi in evenwicht. Toch kunnen er zomaar verstoringen optreden. Dat kan te maken hebben met (langdurige) ziekte van een werknemer of zwangerschapsverlof. Maar ook met nieuwe richtingen die een bedrijf in moet slaan of uitbreidingen die op stapel staan. Voor dat soort ‘verstoringen’ is externe hulp ineens geboden. Daarvoor wordt een interim opdracht geformuleerd. Het bedrijf wil even iemand in gaan vliegen die met capabele kennis de bottlenecks kan oplossen. En zo iemand noemen we een interimmer.

De lone wolf van de werkvloer

De ware interimmer is zeer onafhankelijk. Die maakt zelfstandig een plan om de opgelegde taken goed uit te voeren en hoeft zich ondertussen niet druk te maken over de heersende bedrijfscultuur. Zo worden futiliteiten op de werkvloer snel omzeild. De interimmer kan zich concentreren op zijn uitdaging zonder rekening te hoeven houden met anderen.

Voor het eerst een interim opdracht aangaan?

Het kan zijn dat een tijdelijke opdracht eigenlijk heel geschikt voor je is, ook al heb je zulk werk nog nooit onder handen gehad. Probeer dan eens een opdracht om te kijken of het iets voor je is. En lees eerst even verder en check de vijf voordelen die je als interimmer kunt genieten.

1 Vergrotend netwerk

Een vaste baan betekent elke dag met dezelfde mensen omgaan. Bij elk nieuw interim project ontmoet je weer nieuwe medewerkers. Zo groeien je contacten behoorlijk aan en versterkt je netwerk. Dat betekent concreet dat meer mensen op de hoogte raken van jou als interimmer en vervolgwerk makkelijker naar je toe kan komen.

2 Versterking van je vaardigheden

Wie een interim opdracht uitzet, wil een tijdelijke professional aantrekken die minstens vier kwaliteiten waar kan maken. Zo’n interimmer heeft:

  • Ervaring;
  • Knowhow;
  • Flexibiliteit;
  • Goede kennis van procesveranderingen.

Bij elke tijdelijke opdracht die je aanneemt, verdiep en vermeerder je die vier kwaliteiten. Het wordt dan ook steeds gemakkelijker om die vier criteria te onderschrijven.

3 Dynamiek boven saaiheid

Een interim opdracht houd je behoorlijk scherp. Je weet soms ook niet wat je allemaal kunt tegenkomen of verwachten. Vaak mag je na een korte instructie al aan de slag om iets complex te gaan regelen. Je werk is dus behoorlijk levendig.

4 Over de grens kijken met een interim opdracht

Houd je van reizen en andere culturen? Neem dan een interim opdracht aan in het buitenland. Vooral in de EU is dat erg gemakkelijk. Zo werk je te midden van culturen die anders zijn dan de Nederlandse. En leer je goed omgaan met gepassioneerde Italianen of onderkoelde Denen.

5 Euro’s maken

Een interim opdracht gaat vaak op basis van een all-in uurtarief. Het moet wel gezegd dat het uurtarief er dan mooi uit mag zien maar dat daar wel alles in zit dat je als medewerker in vaste loondienst nog extra krijgt: vakantiedagen, pensioen, eindejaarsuitkeringen, enzovoort. Toch houd je aan het eind van de streep echt meer over dan wanneer je werk had verricht in vaste loondienst. Als interimmer hark je meer euro’s naar je toe dan als vaste medewerker.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *