All-electric of hybride warmtepomp, wat kies je?

All-electric of hybride warmtepomp, wat kies je?

In deze tijd met de stijgende gasprijzen kom je er bijna niet onderuit om te kijken naar oplossingen om te kunnen besparen op je gaskosten. En ook al schijnt het zonnetje nu buiten, de koudere dagen komen eraan en dan gaan we vanzelf weer meer gas verbruiken. Maar wat is nu de beste oplossing? Een goed alternatief is de warmtepomp. En daarvan is een all-electric variant of de hybride warmtepomp. Wat is nu het verschil? We zetten de twee oplossingen op een rij, zodat je een betere keuze kunt maken

All-electric verwarmen met een warmtepomp

Met een all-electric warmtepomp bedoelen we, zoals de naam al zegt, een volledig elektrische warmtepomp. De warmtepomp maakt gebruik van gratis energie uit de buitenlucht, bodem (grondwater of de aarde) of ventilatielucht en wat elektrische energie en zet dit om in energie voor het verwarmen (en sommige gevallen koelen) van je huis en het verwarmen van water in de keuken en de badkamer. Daar komt dus helemaal geen gas aan te pas, waardoor je 100% op je gaskosten verbruikt.

De hybride warmtepomp

Er zijn ook warmtepompen die kunnen samenwerken met je bestaande cv-ketel: de zogeheten hybride warmtepompen. De warmtepomp zorgt hierbij voor het grootste deel voor het verwarmen van je woning en alleen wanneer het echt nodig is springt je cv-ketel nog bij voor het verwarmen. En de cv-ketel zorgt ook voor het verwarmen van het water. Er zijn overigens hybride warmtepompen verkrijgbaar waarmee je in de toekomst heel makkelijk kunt overstappen naar all-electric. Het is goed om daarop te letten, met het oog op de toekomst.

Kan ik beter voor All-Electric of hybride kiezen?   

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar wat kun je nu het beste kiezen, een all-electric warmtepomp of een hybride warmtepomp? Als je maximaal wilt besparen op je energiekosten, dan is het antwoord: een all-electric warmtepomp. Als je dan ook nog eens zonnepanelen hebt, dan hoef je helemaal geen energiekosten meer te betalen. Maar misschien is je cv-ketel nog helemaal niet aan vervanging toe, dan is het zonde om deze al weg te doen. Als je dan toch al wilt besparen, dan is een hybride warmtepomp een goede oplossing. Of je wilt bijvoorbeeld je huis verduurzamen in kleinere stappen vanwege financiële of praktische redenen. In dat geval kan een hybride warmtepomp een goede tussenstap zijn om in je verduurzamingsplan om te nemen.

Met behulp van bovenstaande informatie weet je in ieder geval meer over het verschil tussen een all-electric en een hybride warmtepomp en kom je beter beslagen ijs als je een keuze moet gaan maken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *