Is watermeloen gezond?

Is watermeloen gezond?

Gezond eten is goed voor lichaam en geest en dus belangrijk. Met de juiste voedingsstoffen kan ons lichaam goed functioneren we voelen ons ook een stuk beter en gelukkiger. Daarnaast helpen de juiste voedingsstoffen het lichaam om bacteriën en virussen te bestrijden. Daarom is het ook belangrijk om voldoende groente en fruit te eten. Zoals de watermeloen! De vruchtgroente is zoet en sappig en stilt het hongergevoel. Maar hoe gezond is het? Dat vertellen wij je in onze blog.

Wat is een watermeloen?

Een watermeloen is een plant. Wat zeg je nu? Precies! Een plant! Het wordt vaak gezien als fruit, maar het is familie van de komkommer. En dus ook een groente! Mensen zien een meloen als fruit, omdat het sappig en zoet van smaak is. Toch is het een groente of liever gezegd een vruchtgroente. Waar op jaarbasis wereldwijd meer dan 90 miljard kilogram van wordt verkocht. De watermeloen is dus populair, maar is het ook gezond?

De Schijf van Vijf

Watermeloen staat in de Schijf van Vijf, maar wat houdt dat in? De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat een optimale combinatie van gezonde producten laat zien. Groente en fruit, maar ook graanproducten, aardappelen, vlees, vis en brood staan in de Schijf van Vijf. De watermeloen valt onder de categorie groente en fruit.

Heerlijk zoet en sappig

Watermeloenen zijn zoet van smaak en sappig. De vruchtgroente wordt in de basis in parten gesneden en het rode of gele vruchtvlees wordt vervolgens in blokjes gesneden. Deze worden in een schaaltje opgediend of je kunt het in gerechten verwerken. Deze vrucht kan al snel 2,5 kilogram wegen. Dus je kunt er met voldoende mensen van eten. Omdat deze meloen voor een groot deel uit vocht bestaat kun je er ook vrij veel van eten zonder dat het nadelige gevolgen heeft. Daarnaast kun je er ook prima je dorst mee lessen! 

Waar kun je watermeloen in verwerken?

Het vruchtvlees van de watermeloen is heerlijk om zo op te eten, maar je kunt het ook verwerken in gerechten. Wat te denken van een heerlijke sorbet of een fruitpizza? Een fruitpizza maak je van het vruchtvlees dat je in een driehoek snijdt en je vult het met heerlijke en verschillende soorten fruit. Zoals aardbeien of andere rode fruitsoorten. Je kunt ze ook prima gebruiken voor in gezonde smoothies en je kunt blokjes van het vruchtvlees toevoegen aan een gezonde fruitspies.

Kun je het bewaren?

Een watermeloen kun je goed bewaren totdat die verkleurd of als er schimmel ontstaat. Dan moet je het weggooien. Een gesneden watermeloen kun je ook bewaren als je deze tenminste goed afgedekt met aluminiumfolie of plastic. Gesneden meloen kun je dan ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren.

Waarom watermeloen gezond is?

Een watermeloen is enorm gezond en wegens het feit dat het voor 90% uit water bestaat kun je hier enorm veel van eten. Het lest de dorst en de smaak is enorm lekker. Daarnaast bevat een watermeloen enorm veel belangrijke voedingsstoffen, zoals ijzer, vezels, kalium, vitamine C, Lycopeen en bètacaroteen.   
Tip: op Gezondeten.nl lees je meer gezonde voedingstips!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *