Doorbraken in neuropsychologie: nog 4 interessante onthullingen over onze hersenen

Doorbraken in neuropsychologie: nog 4 interessante onthullingen over onze hersenen

Psychologie is een van de wetenschapsgebieden die zich de afgelopen jaren op indrukwekkende wijze heeft ontwikkeld en gegroeid. Met de groeiende belangstelling om uit te zoeken hoe onze hersenen werken, zijn we een aantal zeer merkwaardige omstandigheden, anomalieën en patronen gaan ontdekken. Een paar van mijn artikelen lijken onlangs echt een snaar te raken bij velen van jullie, dus ik dacht dat ik er nog een zou toevoegen over een gerelateerd onderwerp dat is gebaseerd op een deel van het werk dat ik doe ter voorbereiding op nieuwe cursussen die door mijn universiteit worden aangeboden volgend jaar. Verder kan je ook kijken wat Nieuwetijds Opleidingen voor je kan betekenen.

Neuropsychologie houdt zich specifiek bezig met het fysieke deel van de hersenen en is een van de meer complexe vakgebieden binnen de psychologie arena in het algemeen.

Hier vandaag heb ik een aantal van de meer merkwaardige onderzoeken en onthullingen van het afgelopen jaar opgesomd die bewijzen hoe ver we op dit gebied blijven vorderen.

Nieuwe herseninterfacesystemen:

Het gebruik van moderne technologie om de manier waarop ons brein werkt in kaart te brengen, is altijd moeilijk geweest vanwege de complexiteit van de hersenen zelf en de huidige beperkingen van de technologie (ondanks het gebruik van neuroimaging, EEG, PET-scans enz.).

In voorgaande jaren heeft de wetenschap een of twee sensoren gebruikt om tot een paar honderd neuronen te bemonsteren. De wetenschap heeft nu echter een manier ontwikkeld om tot 50 microsensoren te gebruiken die “neurograinen” worden genoemd. De uitdaging bij het bouwen van deze interface bestond uit twee delen: het ene was het verkleinen van de technologie zelf om meer hersengebieden tegelijk te bereiken, terwijl het andere de ontwikkeling van een complexe lezer was die de informatie van de neuronen zelf ontving.

Het apparaat zelf is een dunne pleister die niet groter is dan een duimafdruk die aan de buitenkant van de schedel wordt bevestigd en werkt als een soort telefoontoren voor de zenuwcellen, die elk hun eigen netwerkadres.

Er is nog een lange weg te gaan, onderzoekers hopen honderden

microsensoren en geven zo een naadloos beeld van hoe onze hersenen in het moment functioneren. Dit wordt enorm spannend wanneer dergelijke technologie kan worden gebruikt om de neurowetenschap van hypnose te onderzoeken.

Hoe de hersenen gebarentaal begrijpen:

Spraak is een van de belangrijkste manieren waarop mensen verschillen van dieren, en daarom hebben we veel onderzoek gedaan naar de oorsprong, ontwikkeling en gebruik ervan.

Gebarentaal was echter enigszins moeilijk te onderzoeken, en sommige essentiële onlangs zijn er onthullingen gedaan. Die onthullingen gaan namelijk over welke hersengebieden verantwoordelijk zijn voor verwerken in plaats van spreken of lezen. Onderzoekers concludeerden dat het gebied van Broca in de linker hersenhelft op dezelfde manier wordt gebruikt voor het begrijpen van gebarentaal als voor spraak.

Het verschil tussen de twee in de hersenen is dat gesproken taal alleen door dit gebied wordt verwerkt, terwijl gebarentaal de rechterkant van de hersenen aan de vergelijking toevoegt. Eerder werd aangenomen dat het gebied van Broca alleen geschreven en gesproken taal kon verwerken, en een recente studie bewijst dat het verband houdt met elke vorm van communicatie, misschien zelfs met lichaamstaal. 

Vroege identificatie van de ziekte van Alzheimer:

Een recente studie heeft zich gericht op het verband tussen de ziekte van Alzheimer en amyloïde plaquette. Dit laatste is een onoplosbare accumulatie van verkeerd geconfigureerde of verkeerd gevouwen eiwitten in de hersenen die leidt tot geheugenverlies en schadelijk is voor cognitieve functies.

Het cruciale deel hier is dat de onderzoekers in kwestie ontdekten dat 42% van degenen zonder de amyloïde plaque vertoonde helemaal geen tekenen van cognitieve achteruitgang, terwijl mensen met de ziekte van Alzheimer het zeker zullen hebben.

Dit geeft een nieuwe richting voor het identificeren van Alzheimer voordat het een klinische toestand bereikt, terwijl het meestal al te laat is. Het idee hier is dat mensen zelf op zoek gaan naar ophopingen van de amyloïde plaques in plaats van de zichtbare symptomen, omdat deze laatste vaak te laat in de ontwikkeling worden gevonden.

Computerspellen en geheugen:

Videogames hebben behoorlijk wat controverse gehad sinds ze aan populariteit wonnen.

Onlangs heeft de wetenschap echter bewezen dat ze op meer dan één manier positief kunnen zijn, met name hun verbinding met ons geheugen. Een specifieke studie test de cognitieve functies van de hersenen, waaronder: reactietijden, aandachtsspanne, probleemoplossing en geheugen voor het spelen van games, na de sessies zelf en 15 dagen na elke dag spelen.

De onderzoekers concludeerden dat, hoewel de kortetermijneffecten gering zijn, mensen die als kinderen computerspelletjes speelden (zowel mensen die wel als geen deel hebben uitgemaakt van de studie) presteerden beter bij alle geheugentaken.

Verschillende onderzoeken bevestigen het feit dat videogames zelfs een positief effect hebben op cognitieve functies jaar nadat ze zijn gestopt met spelen, hoogstwaarschijnlijk vanwege de functies die je hersenen doen tijdens het spelen en verandert in gewoontes.

Neuropsychologie als vakgebied is dus ongelooflijk interessant en vooral voor clinici die hun kennis en begrip willen vergroten naarmate er meer doorbraken worden gemaakt.

Het vertelt ons meer in termen van begrip van onszelf en hoe onze fysieke eigenschappen onze mentale toestand beïnvloeden. Op de hoogte zijn van het nieuws over neuropsychologie is synoniem met het stap voor stap zien evolueren van onze soort.

Hoewel we nog een lange weg te gaan hebben voordat we met vertrouwen kunnen zeggen dat we onze hersenen begrijpen volledig, elke stap in de goede richting telt en is boeiend vanwege zijn verdienstenGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *